Journalistik i sociala medier handlar ofta om att konkurrera med tusentals, miljontals utbud, där vi vill att publiken ska välja oss. För att publiken ska välja oss krävs det att det finns en grundläggande tillit. En av de många sakerna sociala medier-gruppen arbetar med är att förkovra oss i och sedan sprida kunskap om research i sociala medier. Och återkommande i diskussioner kring fake news och research är tillit. Om vi ska lägga massa resurser och göra riktigt bra journalistik, behöver vi publiken - de ska ju ta del av journalistiken och applicera den på deras narrativ och deras värld. De ska lita på att vår journalistik är komplex, djup och sann, men också tillgänglig, spännande och estetiskt tilltalande. Så hur gör vi då när delar av publiken inte litar på oss? Delphine Ernotte från France 🇫🇷 Television lyfter fram att vi har numera enorma möjligheter till kommunikation, men det innebär också att kommunikation är komplext. Hon menar att vi måste:
Det svåra är ju på olika sätt att ta emot kritik och samtidigt hålla fast vid journalistiska principer. Generellt sätt handlar det ofta om att få publiken att hänga med i processen - vilka har kontaktats, varför har vi gjort vinklar, vad har vi valt bort, varför rapporterar vi om vad vi gör, hur rapporterar vi osv. Ofta har jag märkt när vi berättar det för publiken, i artikeln eller i kommentarsfälten, så ökar förtroendet. De vågar berätta mer om deras inställning och varför de kritiserar och vad de kritiserar. Vi kanske inte förändrar människors tillit direkt, eller övertygar, men vi skapar relationer där de vi ibland slentriant kallar troll, börjar närma oss varandra. Kommentarerna är stängda.
|
OM OSSNyheter från Sociala Medier-teamet på Sveriges Radio. Arkiv
November 2019
TAGGAR |
|
The social media guide is empowered by Sveriges Radio. Sveriges Radio is a non-commercial, independent public service radio broadcaster. The headquarters are based in Stockholm, and the company has 25 local radio stations across the nation. SR report on Sweden and swedish news in six languages every weekday: arabic, english, kurdish (kurmanji and sorani), persian (farsi and dari), somali and swedish. Sveriges Radio also provides content in finnish, meänkieli, sápmi and romani chib. All departments and editorial rooms are represented in social media, and SR has main accounts on Facebook, Instagram and Twitter.
|