På första dagen fick vi lyssna på en panel om att combat fake news med Facebook, France info, Spectre och BBC Monotoring och en författare. Mycket är sagt genom åren när det kommer till fake news och factchecking, samtidigt har vi fortfarande väldigt många problem kring just dessa. Återigen lyftes några av dessa teman i panelen, såsom att visa på olika sätt på plattformar såsom Facebook och Google om något är verifierat eller ej. Några saker jag plockade upp som ämnen som vi har att deala med:
- Det är för alldeles många fake news att bekämpa, så det går liksom inte, säger Estelle Cognacq från France Info. Vad är det vi gör när vi factcheckar, och vad factcheckar vi? Det är viktigt att våga ställa oss. Under valåret 2018 så arbetade jag med Sveriges faktakoll faktiskt.se på Sveriges Radio, och en av de viktigaste diskussionerna var just: varför ska vi faktagranska detta? Hur spridd är detta uttalandet? - Det kommer alltid finnas bullshit, och det har alltid funnits bullshit. Ett problem är att det alltid är någon annans fel, säger författaren James Ball. Vi kanske ska ändra format, så vi låter och känns mer mänskliga och ha högre autenticitet. Vi behöver titta på varför vi tappat viss publik. Formatet är klurigt tycker jag. Vi har allt för ofta sett när bra journalistik förminskas till just snabba klickisar eller roliga korta filmer, men utan substans. Vad är ett bra format? När blir formatet lite för banalt och när blir det bra och tillgängligt? Och finns det ett mellanting med djupgrävande, med en nästan forskningsansats med alla källor och flera sidor, och ett format som talar till en på ett ickeauktoritativt och appealing sätt? Kommentarerna är stängda.
|
OM OSSNyheter från Sociala Medier-teamet på Sveriges Radio. Arkiv
November 2019
TAGGAR |
|
The social media guide is empowered by Sveriges Radio. Sveriges Radio is a non-commercial, independent public service radio broadcaster. The headquarters are based in Stockholm, and the company has 25 local radio stations across the nation. SR report on Sweden and swedish news in six languages every weekday: arabic, english, kurdish (kurmanji and sorani), persian (farsi and dari), somali and swedish. Sveriges Radio also provides content in finnish, meänkieli, sápmi and romani chib. All departments and editorial rooms are represented in social media, and SR has main accounts on Facebook, Instagram and Twitter.
|