Rubriken är en referens till paneldaltagare Gavin Allens, Cardiff University’s School of Journalism, ironiska pik till den hyfsat utbredda rädslan för att släppa in AI-teknik i nyhetsrapporteringen. Han berättar att en stor del i vad han gör är att lära ut till studenter vad de faktiskt behöver av systemen de använder och att inte fokusera på själva systemen som ofta kommer att vara förlegade bara inom ett par år. Det ständiga tekniska lärandet som självklar arbetsmetod, inget de ska lämna kvar i klassrummen. Allen uttrycker också intresse för hur AI kan förfinas för att kunna användas på lokal nivå, där tillvägagångssättet för datainsamling skiljer sig från riksnivån. Representanten från Twitter, James Glynn, berättar om företagets ständiga tweakande med algoritmer för att åstadkomma ett ”mänskligare perspektiv” på pågående nyhetshändelser. Också han trycker på den enorma mängden information som finns tillgänglig, och utmaningarna med att skapa system som kan sortera den på ett sätt som motsvarar vad en begåvad journalist hade kunnat göra (om det hade vart fysiskt möjligt för denne att räffla igenom all info på samma sätt som en algoritm). ”Engagemang, uppmärksamhet och förtroende är våra viktigaste utmaningar som journalister, nu och i framtiden” - Gavin Allen, Cardiff University’s School of Journalism Tråden från det föregående panelsamtalet om mångfald och inkludering plockas upp: hur viktigt det är att aldrig förlora känslan som leder tillbaka till det goda journalistika berättandet och det verkligt engagerande innehållet. Att ha ett system på plats som möjliggör bra SEO, är exempelvis en bra grej. Det är övertro på format och algoritmer som riskerar att leda in oss på en väg som leder bort från publikens engagemang och rakt in i fullkomlig obegriplighet. En reporter som skriver rubriker som ”måste” innehålla en drös med nyckelord, snarare än att skriva en som lockar och informerar den mänskliga publiken, har förmodligen skrivit ett gäng ganska kassa rubriker.
Summa summarum: Utveckla och förfina maskinerna för att göra hundgörat och fatta de publicistiska besluten med hjärna och känsla. Ingen särskilt ny insikt, men en som är värd att bära med sig när diskussionen riskerar att handla mer om vilka verktyg vi använder snarare än vad vi vill rapportera om. Kommentarerna är stängda.
|
OM OSSNyheter från Sociala Medier-teamet på Sveriges Radio. Arkiv
November 2019
TAGGAR |
|
The social media guide is empowered by Sveriges Radio. Sveriges Radio is a non-commercial, independent public service radio broadcaster. The headquarters are based in Stockholm, and the company has 25 local radio stations across the nation. SR report on Sweden and swedish news in six languages every weekday: arabic, english, kurdish (kurmanji and sorani), persian (farsi and dari), somali and swedish. Sveriges Radio also provides content in finnish, meänkieli, sápmi and romani chib. All departments and editorial rooms are represented in social media, and SR has main accounts on Facebook, Instagram and Twitter.
|