FOTO
Dagens journalister behöver vara multikompetenta, särskilt när det kommer till sociala medier-journalistik. Förutom att producera nyheter/inslag/reportage förväntas vi ibland också fotografera och bilden är ofta det bärande elementet i sociala medier, oavsett vilken plattform du väljer.
Har du en bra kamera med ett bra objektiv har du en bättre utgångspunkt, men även din smartphone kan vara en bra kamera.
Har du en bra kamera med ett bra objektiv har du en bättre utgångspunkt, men även din smartphone kan vara en bra kamera.
fem steg till porträtt med din smartphone
- Putsa din lins så den inte är flottig.
- Se till att vara nära ett fönster om du är inomhus, du vill helst ha ett mjukt fint ljus mot ansiktet. På Sveriges Radio har vi ofta ett gulaktigt ljus i studio- och redaktionslokaler. Välj därför gärna att gå utanför studion och fotografera dina gäster. Ett mer naturligt ljus får också fram människors ansikten på ett bättre sätt.
- Gå nära personen du ska fota.
- Fokusera på personens ögon så att inte din telefon råkar fokusera på bakgrunden (då blir personen suddig).
- Undvik gult ljus på personen du fotograferar.
Överanvänd inte mobilens fotoappar. Ofta räcker det att dra upp lite ljus, kontrast, skärpa för att till exempel ta fram glittret i en människas ögon. Instagrams eget redigeringsverktyg räcker långt, men testa även fotoappar som Aviary, Snapseed, PS Express och Afterlight och jämför resultaten.
Vad vill du säga med bilden?
All erfarenhet visar att närvaro, rörelse och människor i fokus fungerar bäst i sociala medier. Slentrianmässiga bilder fungerar alltid sämre, så var noggrann och fundera och reflektera över vad du vill förmedla med bilden, vilken känsla du vill skapa med den, och välj bort exempelvis statiskt uppställda människor i dåligt inomhusljus. Konstfotografen Casia Bromberg ger sex bra tips att ha i huvudet:
- Hur vill jag framställa personen och vad är sammanhanget? Vad önskar jag att bilden ska kommunicera?
- Vilket perspektiv och vilken vinkel skulle kunna fungera? Från sidan, snett uppifrån/nedifrån, en kreativ beskärning, närbild/helkropp? Vart och ett av valen kommunicerar olika saker.
- Miljö: vad finns omkring/i bakgrunden? Tänk på att alla element i bilden är en del av porträttet. En boll kan t ex kommunicera att det här är en lekfull person, eller en person som har barn.
- Småprata gärna en stund innan för att personen du ska fotografera känner sig avslappnad. Men våga vara fokuserad och tydlig under själva fotograferingen.
- Ljus: prova att ta några bilder på dig själv för att se hur ljuset faller. Se upp för motljus (om du inte vill använda det som en effekt), direkt solljus eller blixt rakt framifrån.
- Låt inte personen titta på resultatet under själva fototillfället. Det kan bli stressigt och konstigt. Gör upp redan från början att du skickar ett urval av bilderna senare.